Young art 2017

Här finner du aktiviteter speciellt av och för barn, ungdomar och unga vuxna! I år kommer vi befinna oss i almedalen. Slå dig ner i gräset och låt dig inspireras, eller delta själv i någon av våra många workshops. Vi håller till i garaget på Donnersgatan samt utomhus vid stora scenen. Allt är dessutom kostnadsfritt om inte annat angivits!
 

Graffitiväggar
Öppna väggar fria för alla, välkomna hit och måla! Det kommer finnas sprayfärg att köpa, men ibland är vi inte på plats, så ta gärna med egen färg.
Väggarna står uppe måndag 21/8 till söndag 27/8 

Workhops med Geek network Gotland:

Wear your Geekness
Alla har vi olika sätt att utmärka vår individuella stil på, antingen via t ex specifika klädmärken, frisyrer, skor eller accessoarer. Inom nördkulturen är detta ett stort fenomen där såväl tydliga som subtila hyllningar till fandoms görs i alla tänkbara sammanhang. Ibland kan det nästan vara som en diskret nörd- kod, som den där kostymklädda personen med en Rebel Alliance- pin på kavajslaget eller läraren som bär ett par Harry Potter- örhängen, men det kan också vara mer synliga uttryck som T-shirts eller väskor. 

På workshopen kommer vi att ha flera stationer där du själv kan tillverka och pyssla ihop dina egna nördaccessoarer som pins, bokmärken, smycken, broscher, textiltryck (tyg/plagg tas med själv) mm. Frågan är, hur bär du din nördighet?
Workshopen hålls måndagen den 21/8 kl 15-17 i Garaget på Donnersgatan

Miniatyrmålning
Figurspel är en klassisk och utbredd del av spelhobbyn där miniatyrer används för att med hjälp av måttband möta varandra i strid i ett uppbyggt terränglandskap på ett bord, även om de också kan vara en del i såväl rollspel som brädspel. Miniatyrerna är idag gjutna i plast snarare än i tenn och går att ge en unik karaktär genom att modifiera med skalpell, lim och färg för att passa och ge liv åt äventyret eller spelet som spelas. På workshopen kommer du få lära dig ytligt om grunderna i miniatyrmålning och själv prova på hobbyn, på plats har vi en flitig och erfaren målare som handleder och visar hur det går till.
Workshopen hålls tisdagen den 22/8 kl 15-17 i Garaget på Donnersgatan

Geek Network Gotland är ett Arvsfondsprojekt i samarbete med Region Gotland, Vuxenskolan och ABF som jobbar för att främja nördkulturen bland unga på Gotland. Är du intresserad av vad vi gör? Kolla gärna in oss på Facebook eller kom in på Fenix Ungkulturhus så berättar vi mer! Välkomna! 

Musikfestival 
Under lördagen blir det livespelning på almedalsscenen med unga nya musiker, och kanske även någon överraskning... Håll utkik! 

Headline: Allyawan
Även: Creative minds – hiphop/rap
och Najlierap – hiphop/rap


Lördag 26/8 - start 19:00

Föreläsning – "Graffiti och rätten till den offentliga platsen" 

Graffiti har i takt med gentrifieringen av västvärldens städer blivit ett kontroversiellt ämne. Graffiti har fått politiker, medier och konsthandlare att gå i taket, av ilska över skadegörelse eller av glädje över sålda verk. I sin föreläsning talar Tobias Barenthin Lindblad om graffitin, från dess uppkomst i USA, till dagens svenska graffitirörelse. Föreläsningen berör ämnen som den offentliga platsen, subkulturella strategier, mellanrummens betydelse i staden, smak, makt och moral. Med ett rikt bildmaterial beskrivs graffitins säregna dynamik och estetiska ideal, teknik, de sociala mekanismerna mellan graffitimålare och några av det moderna samhällets mest intressanta frågeställningar: Hur ska de allmänna utrymmena i våra städer förvaltas? Vem äger makt att uttrycka sig på gator och torg och vad har vi medborgare för möjlighet att vara med och påverka vår närmiljö? 

Tobias Barenthin Lindblad är redaktör och skribent på det svenska förlaget Dokument Press och föreläser om graffiti, gatukonst och urbanitet sedan 1996. Tobias Barenthin Lindblad har studerat etnologi och media- och kommunikationsvetenskap och är författare till flera böcker. Några av de hundratals uppdragsgivarna är Kristinehamns konstmuseum, Venedigbiennalen, Sveriges Riksdag och Frölunda kulturhus.
Fredag 25/8 kl. 14.00 på almedalsbiblioteket. Sal E22 (ingång Almedalsbibliotekets café)

Workshop i Vedic Art med Daniela Dahl
Vedic Art är en metod som medvetandegör vår skapandeförmåga så att vi på ett enkelt sätt kan uttrycka oss i bild.

Vedic Art är ett konstutövande för dig som längtar efter det fria skapandet. Steg för steg går vi igenom 17 principer  som hjälper oss att nå vår kreativa källa. Vi kommer förbi vår inre kritiker och lite med till vår process.  Kursens filosofi är att all kunskap för att skapa redan finns inom oss. Vi behöver inte lära oss något, endast väcka den kunskap som finns!
Denna kurs är både för dig som inte målat sedan småskolan och för dig som målat mycket. Nybörjare såväl som erfarna.
Ons 23/8 tors 24/8 fre 25/8 kl.12.00 - 15.00 i Garaget på Donnersgatan. 
Anmälan till Daniela Dahl danieladahl@icloud.com

Workshops och prova-på med Colart och Liquitex
Ett tillfälle att prova de senaste innovationerna inom färg och konstnärsmaterial, såsom Intermixability-serien (akryl, sprayfärg, markers med mera) samt Liquitex Cadmium Free. 
Tisdag 22/8 till fredag 25/8 kl. 10:00-16:00

 

Här nedan hittar ni material från young art 2016

speja på konst med Spejarväskan

Spejarväskan är en väska för barn. Den är packad med specialdesignade prylar och verktyg som används när en spejar på konst. Verktygen hjälper dig att titta på konst på ditt egna sätt. Kanske ser du något nytt? Eller något fult? Eller något superfint? 

Väskan köper du hos Turistbyrån för 50 kr eller så kontaktar du emma@gotlandartweek.se och väskan blir snart din!

PERFORMANCE: VI HAR SJUNGIT UNDER TÅRAR

Storgatan 95, Slite gården bakom Slite Utveckling
27 augusti kl 14.00
Filmvisning i Slite Teater kl 15.30
BAC och Cementa i samarbete med Slite Utveckling och Young Art Week.
Invigning av muralmålningen ”Tidskapsel” som är en del av BAC:s ungdomsprojekt I Båtflyktingarnas Spår.  Under invigningen genomförs även ett performance; ”Vi har sjungit under tårar” med musik, poesi, filmvisning och en konstutställning, inspirerat av en konsert med samma namn som genomfördes av Estniska flyktingar till Gotland 1944.

MURALMÅLNING AV Agnė Vaiciukevičiūtė, Eglė Prokopavičiūtė, Ieva Tarejava, Julija Skudutytė, Kipras Černiauskas, Martynas Pekarskas, Morta Petkevičiūtė, Rūta Čiplytė, Vladas Suncovas, från avdelningen för muralmålning på Vilnius Konstakademi i Litauen.
UPPLÄSNING Shamima Mitu, skribent från Bangladesh.
LJUD OCH MUSIKENSEMBLE Fredrik Blomberg, Jens Friis-Hansen, Minna S. Friis-Hansen, Samuel Åberg, ljudkonstnärer från Gotland.
KONSTUTSTÄLLNING Pilan Ibrahim, kurdisk konstnär från Syrien.

kulturpark

Graffitikonst, musik, skate och dans möts här i en kreativ mix bara ett stenkast från Östercentrum. 

Promenera förbi och se väggarna skifta utseende under veckans gång, inspireras av graffitikonstnärer i arbete eller köp färg på plats och prova själv! Gammal som ung, proffs eller nybörjare spelar ingen roll. 
Det blir en avslappnad atmosfär med spontana uppträdanden från både etablerade artister och färska talanger, plus en och annan överraskning… Håll koll på vår facebook-sida under veckan för att inte missa något fantastiskt! 
Vi vill med evenemanget bjuda in till ett öppet forum där vi utforskar och diskuterar öppna väggar, aktivitetsparker och vem som får ta plats i det offentliga rummet. Varför är det så svårt för ungdomskultur att få utrymme, och vem säger att det bara är ungdomar som håller på med graffiti egentligen? 
Graffiti Gotland är en nystartad förening som innefattar några av de många aktörerna på ön som sysslar med graffiti, gatukonst och streetkultur på olika vis. Vi förmedlar kontakter mellan konstnär och beställare, arbetar för fler öppna väggar, arrangerar event och vill skapa positiva attityder till konstformen. 

Håller du på med musik, streetart, dans, skate, parkour eller kanske något helt annat du känner hade passat in i parken? Hör av dig! 

www.facebook.com/graffitigotland 

graffitigotland@gmail.com 

Håller du på med musik, streetart, dans, skate, parkour eller kanske något helt annat du känner hade passat in i parken? Hör av dig! graffitigotland@gmail.com

www.facebook.com/graffitigotland 

Young Art

Videon är en sammanfattning av Gotland Young Art 2015.

Följ Young Art på Instagram under namnet youngartweek.

8

TACK för en fantastisk vecka! Tack alla aktörer Graffiti Gotland, Fenomenalen, Baltic Art Center, Gotlands Museum, Leva Kungslador och tack alla besökare! Nu är veckan slut men arbetet inför 2017 har redan startat. Vi ses! 💕

10

Vi riggar för Preformance: Vi har sjungit under tårar. 14.00 i Slite, Slite utvecklings bakgård. Ett samarrangemang mellan BAC, Young Art Week och Slite Utveckling. #gotlandartweek #youngart16