Johanna Svanborg (1973) har under många år arbetat som butiksägare i klädbranschen. År 2016 gav hon ut sin debutbok ”Skalets röda strimma” på eget förlag. Releasen skedde på Rondo i Klintehamn och det blev fullt, om man räknar antal sålda ex på ett releasesläpp så tillhör hon eliten av Gotlandsförfattare med sina 176 sålda ex.

En vecka efter midsommar satte hon sig i bilen och åkte Gotland runt. Hon besökte varenda ställe hon åkte förbi – restauranger, butiker, presentbodar, campingar, Gotlandsfärjan – och frågade om de ville sälja hennes bok. Av 78 ställen tackade 76 stycken ja till att vara med. När ön var avbetad fortsatte hon med resten av Sverige. Det positiva gensvaret hon fick hade ingen hejd – rikstäckande matvarukedjan Maxi säljer boken.

Boken är översatt till engelska och till tyska. “Der blutrote riss” och “The crimson tear”. Den svenska “Skalets röda strimma” har sålts ca 7000 ex av (tryckt 10.000 ex) Inköpt av Storytels eget förlag Storyside och Susanne Alfvengren har läst in den som talbok.

Foto: Patrik C Österberg