Jan Fröman är född och uppvuxen i Nacka och är efter utflykter i landet återbördad dit. Yrkesutbildningen är musiklärare och han arbetade i flera år som flöjtlärare och musikskolerektor innan skrivandet tog över. I 25 år har han i stället arbetat som journalist, bland annat på Hallandsposten, Tidningen NU och Gefle Dagblad.

Jans pappa var botanist och forskade bland annat på Stora Karlsö. Därför kom Jan dit i tidig ålder och har blivit kvar hela livet. Under drygt tio år i sin ungdom arbetade han som guide och tillsynsman på ön men återvänder fortfarande flera gånger om året.

År 2017 släppte Jan Fröman den uppskattade boken Fossilligan som är en spänningsroman för läsare i åldern 9-15 år. Fossilligan är den första boken om Jonathan. Till största delen utspelar sig berättelsen på Stora Karlsö, men den spännande upplösningen äger rum på södra Gotland. Och i år kommer den andra boken, Grottligan, där vi får följa Jonathan på nya äventyr.
(Foto: Magnus Melin)